Zwerm

 

Wanneer kan ik een bijenzwerm tegenkomen?

Een bijenzwerm kunt u tegenkomen tussen eind April en eind Juli.

Wat moet ik doen als ik een zwerm zie?

Als u een zwerm aantreft kijk dan hier voor uw plaatselijke imker. U mag ook contact met ons opnemen, dan helpen wij u verder. Zie voor de benodigde gegevens het tabblad “Contact”.

Hoe ontstaat een zwerm?

Een bijen volk wil zich van nature opsplitsen, omdat bijvoorbeeld de ruimte in de woning te klein wordt. Het is de taak van de imker om dit goed in de gaten te houden. De imker moet regelmatig de volken controleren of er zwermneigingen zijn. Als u een zwerm aantreft dan hoeft deze niet perse van een imker af te komen, want honingbijen komen ook gewoon in de vrije natuur voor.

Wees altijd voorzichtig met een bijenzwerm.

De bijenzwerm kan net vertrokken zijn uit hun woning en dan zitten ze nog vol honing en dan doen ze feitelijk niets. Als dit volk al een paar dagen onderweg is, hebben ze trek, raken ze heel gemakkelijk geïrriteerd en kunnen ze nogal opvliegend zijn en dan zijn ze ook veel eerder geneigd om te steken.  Begint één bij uit een volk te steken, omdat zij haar volk wil verdedigen, zendt ze meteen een alarmferomoon af waar de andere dames op gaan reageren en dan blijft het niet bij de aanval van 1 bij of 2 bijtjes! Een mooie zwerm bestaat uit 10.000 tot 20.000 bijen. Kleine zwermen komen ook voor.

 

[table id=4 /]

 

 

 

 

 

 

 Posted by at 21:56